Vind je mij?

Familie

In het spel

Heel wat personages in het spel behoren tot een verschillende bevolkingsgroep. Zoals de familie van Francis Kawa die tot de Batagwenda-clan behoort.

Naar de realiteit

In de Rwenzori-regio, waar Broederlijk Delen actief is en waar de personages van het spel vandaan komen, zijn drie koninkrijken: Tooro Kingdom, Rwenzururu Kingdom en Budinghiya Bwa Bamba. In Oeganda zijn er meer dan tien erkende koninkrijken.   

In het Tooro Kingdom (Batoorovolk) heeft  iedereen een bijnaam. Er zijn elf bijnamen en een speciale voor de koning van het Toroo-rijk. Sommige bijnamen worden zowel voor vrouwen als mannen gebruikt, anderen enkel  voor mannen. De bijnaam wordt bij de geboorte meegegeven en is verbonden met de bijnamen binnen de familie.

Mannen

Vrouwen

Naam

Betekenis

x

x

Amooti

koning/koningin

x

x

Abwooli

kat

x

x

Abooki

varken

x

x

Adyeeri

een oude God

x

x

Akiiki

grootmoeder/vader van veel naties

x

 

Araali

bliksem/donder

x

x

Atwooki

bruid/bruidegom

x

 

Apuuli

puppy

x

 

Abaala

groot

x

 

Acaali

hond

x

x

Ateenyi

slang in de rivier Muzzizi met speciale krachten

x

 

Okali

enkel voor de koning van het Toroo-koninkrijk

 

Waar worden bijnamen bij ons vaak gebruikt? Denk aan de ‘Red Flames’ (Belgische vrouwenvoetbalploeg) en de ‘brullende beer’ (totemnaam bij de scouts). Zijn er leerlingen in de klas met een bijnaam? Welke bijnaam zou je jezelf geven? Je buurman of buurvrouw? Je leraar?

 

Tip! Op www.scoutsengidsenvlaanderen.be kan je in het tabblad ‘Totem’ op zoek gaan naar je eigen totemnaam aan de hand van je eigenschappen. 

Terug naar overzicht
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x