Vind je mij?

Toekomst

In het spel

Tijdens het spel hebben jullie al kennis kunnen maken met Ronald Namaya. Hij is 17 jaar en volgt via COSIL, partnerorganisatie van Broederlijk Delen, een opleiding tot mecanicien. Via COSIL wordt hij begeleid in thema’s zoals business management, live skills (juiste werkattitude) en financiële geletterdheid. Hij kreeg ook een coach. Dat is Fred, de eigenaar van de garage waar Ronald leert aan brommers (bodaboda’s) werken. Hij koos voor deze job omdat heel veel mensen met een brommer rijden en omdat de garage  dicht bij huis is. Hij droomt er van om zo zijn moeder te kunnen helpen om de kwaliteit van het huis waar ze nu wonen te verbeteren.  Zo wil hij ook helpen om zijn jongere broers naar school te laten gaan.

Welke verantwoordelijkheden hebben jullie binnen jullie eigen gezin? Wat vinden jullie van de verantwoordelijkheden van Ronald binnen zijn gezin? Met wat houden jullie rekening als jullie een studierichting kiezen? Waarmee houdt Ronald vooral rekening bij het maken van een studiekeuze?

Filmpje Ronald

Naar de realiteit:

COSIL (Community Sustainable Initiatives Link) is één van de 12 organisaties waar Broederlijk Delen in Oeganda mee samenwerkt. Deze organisatie legt zich toe op het versterken van gemeenschappen door middel van vorming en begeleiding. COSIL identificeerde het gezin van Allan als very poor household of heel arm gezin. Dat hoeft niet te verbazen, ieder gezinslid had maar één paar kledij en matrassen om ’s nachts op te slapen waren er niet. Het contact met COSIL zorgde voor een keerpunt in het leven van het gezin. COSIL ging in gesprek met Grace, de mama. Ze kreeg meer zicht op hoe ze de situatie in het gezin kon verbeteren en ze kon zelf haar toekomstplannen uittekenen. Op aanraden van COSIL sloot ze zich aan bij een lokale spaar- en kredietgroep. Zo’n groep wordt gevormd door een dertigtal boeren. Elk lid legt wekelijks een vast bedrag in een metalen kist met drie sloten. Om misbruik te voorkomen kan de kist met het gespaarde groepsgeld pas geopend worden wanneer de drie leden met een sleutel aanwezig zijn. Grace is één van de houders van een sleutel. Op het einde van het jaar wordt het spaargeld verdeeld onder de leden. Dankzij de spaargroep kan Grace geld opzijleggen om te investeren in haar onderneming of om medische kosten of schoolgeld te betalen.

COSIL ondersteunt 184 lokale spaargroepen met:

  • basisuitrusting (o.a. spaarkist, rekenmachine en spaarboekjes)
  • elementaire vorming over boekhouding
  • begeleiding en vorming op vraag van de groep (bv. over groenten kweken)
  • toegang tot innovatie zoals houtbesparende kookvuurtjes en verlichting

Sparen jullie zelf ook? Hoe spaar je? Op de bank? In een spaarpot? Denken jullie meer te kunnen sparen als jullie samen zouden sparen zoals COSIL voorstelt? Zou je zelf ook met vrienden op deze manier willen sparen? Waarom wel/niet? Wat zijn voordelen/gevaren? Wat kunnen redenen zijn om niet naar de bank te gaan met het spaargeld? 

Artikel: Plannen voor de toekomst Oeganda.

Terug naar overzicht
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x